A magas kerti lángvirágok (Phlox paniculata hibridek),színes nyári foltjai az  évelő kerteknek,  hat hétig vagy tovább is virágoznak.  Egyes fajták a  nyár közepén virágouznak, mások kora augusztusban. A legtöbb  kerti lángvirág 60-90 cm magasra nő meg.  Ezeket az évelő virágokat kitűnően használhatjuk  háttér növényenek, vagy csoportokban a cserjék  és az alacson évelőnövények között.  Arra azonban vigyázzunk, hogy könnyen megbetegszik, ha levegőtől elzárt helyre ületejük. 

  Kerti lángvirágok  széles színválasztékben állnak rendelkezésünkre a  rózsaszín árnyalatain kezdve, rózsa, vörös, levendula, lila és fehér, valamint a két-színű fajtákig.  Legtöbbjük pasztel színű, de van közöttűk néhány igazánragyogó színű is.  Látványos megjelenésük mellett, sok magas, kerti lángvirág kedvesen illatos is.

 

 

 

Ültetés: 

Cserepesen vásárolhatjuk a kertészetekben, de a piacokon  is érdemes körülnézni. A cserépben vásárolt  növények egész évben ületethetőek.   A szabadgyökerű palántáknak azonban az őszi és kora tavvaszi időszak a kedvező. A növény töve kerüljön egy  arasznyival a talaj felszíne alá és alaposan öntözzük be. Az ősszel telepített példányoknál figyeljünk a  fagy  védelemre is, takarjuk a tövét télire szénával, ágnyesedékkel vagy fnyő gallyakkal. Az első évet követően már nincs szükség a  talajtakarásra. A talajtakaró nem csak védi a növényeket a téli hidegtől, hanem  segít megelőzni az idő előtti talaj felmelegedés ből adódó kora tavasszi a növekedés,t mielőtt megbízhatóan enyhülne az időjárás.Tanácsos a lángvirágokat időnként szétültetni, így jobban fejlődnek. Az átültetésnél mindig figyeljünk, hogy a gyökéren 3-5 erőteljes hajtás legyen. 

 

Hová ültessük:

Teljes napfényben nő a legszebben, de jól tűri a szórt fényt is. Árnyékba ültetve csökken a virágok mennyisége és érzékenyebb a betegségekre. Bár a talajban nem válogat, a tápanyag igénye nagyon magas, ezért rendszeresen kell pótolni azt, leginkább szerves anyaggal, komposzttal.

Szereti a vizet, ezért öntözzük rendszeresen., lehetőleg  kora reggel. A talajt takarjuk alatta lekaszált fűvel, vagy mulccsal.  Ezzel megakadályozzuk, hogy túlságosan kiszáradjon a talaj és a gyomok növekedését is gátoljuk. Vigyázzunk, hogy a virágra magára ne kerüljön víz, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor a szára arasznyi, a gyenge hajtásokat törjük ki, a többit pedig csípjük vissza. Így erősebb ellenállőbb lesz a növényünk és kevésbé lesz érzékeny a lisztharmatra.

Annak érdekében, hogy a növénycsoportunk megtartsa az eredeti színeit az elvirágzott szárakat vágjuk vissza, hogy ne érlelhessen magokat. A kísérletező kedvüek viszont új színvariánsokat hozhatnak létre a magvetéssel. Néhány fajta keertészetileg steril. Ennek ellenére a visszavágás javasolt, mert egy második virágzást eredményezhet.   

Tőosztással a legkönnyebb szaporítani, de magvetéssel, sőt a dugványozással is sikerünk lehet. Vágjunk le egy kb. 20 cm-s szárat, melyen nincs bimbó, ültessük nedves homokba, borítsuk le egy befőttes üveggel. Állítsük világos helyre, de közvetlen napfény ne érje

A lisztharmat és a gombás levélfoltosság gyakran megtámadja. Ezek ellen gombaölő szerekekkel védekezhetünk.

 

A takácsatkák gyakran szívogatják, ellenük a megfelelő rövarölőkkel védekezhetünk.

 

 

 

vissza a címoldalra

E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


arykana.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!