60 dkg liszt, 3 tojássárga, 7 dkg olvasztott vaj, 4 dl langyos tej, 3 evőkanál kristálycukor, 1 kocka élesztő, csipet só - ebből lágy kalácstésztát dagasztunk, a kétszeresére kelesztjük meleg helyen, ha megkelt lazán átgyúrjuk és 6 részre osztjuk majd téglalap alakúra nyújtjuk a tészta gombócokat
A töltelékhez megolvasztunk 25 dkg puha vajat, belekeverünk 20 dk cukrot, 4 púpozott evőkanál kakaót, 1 vaníliás cukrot és 1 teáskanál fahéjat, elosztjuk, hogy minden téglalapra jusson belőle
a téglalapokat a rövidebb végén kissé visszahajtjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd a hosszabbik oldalán feltekerjuk, 3-3t összefonunk, majd újra kelesztjük és forró sütőben megsütjük

 

Édes, narancsos, barack lekváros kelt tészta torta
50 dk  liszt
4 evőkanál  kristálycukor
2 zacskó instant express élesztő
1 evőkanál sikér
1 mokkáskanál só
2 tojás
1 csomag vanília
10 dk olvasztott vaj/margarin
1 csésze tej
0,5 csésze víz
Töltelék:
egy maroknyi aszalt sárgabarack apróra vágva
1 narancs héja, a narancs húsa megtisztítva minden hártyától
1 teáskanál fahéj
1 zacskó vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
4-5 evőkanál víz
néhány kanál barack lekvár, ízlés szerint
Tetejére:
hámozott mandula
1 evőkanál narancslé
5-6 evőkanál porcukor
Keverjük  össze  a lisztet, a cukrot, sót és az élesztőt. Egy edényben melegítsük a tejet és a vajat, míg a vaj elolvad.  Vegyük le a tűzről, adjuk  hozzá  a  vizet  és keverjük el benne a vaníliás cukrot. Ha már bele  tudunk  nyúlni  a  kezünkkel  keverjük a liszthez, adjuk hozzá a tojásokat  is  és alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Ha már sima, fényes
tészta takarjuk le és meleg helyen kelesszük a duplájára.
Közben  készítsük  el  a tölteléket. A narancsot és az aszalt barackot tegyük egy kis lábasba, főzzük addig, míg a barack megpuhul. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a többi hozzávalót.
A  tésztát osszuk 2 darabra. Nyújtsuk ki téglalap alakura. Egyenletesen kenjük  rá  a  tölteléket.  A  két  rövidebb végét ujjnyi szélességben hajtsuk  fel,  majd a hosszanti oldalán kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát.  A két rudat tekerjük össze és formáljunk belőle karikát.
Egy  sütőpapírral kibélelt, kivajazott oldalú torta formába helyezzük el  a  tésztát.  Meleg helyen kelesszük a tésztát még egy fél órányit.
Forró  sütőbe  tegyük,  majd  10  perc  múlva  vegyük  vissza felére a hőmérsékletet és süssük  kb 30 percig.
A  narancslevet  keverjük el a porcukorral, öntsük a forró kalácsra és szórjuk meg bőven hámozott mandulával.

vissza a címoldalra





E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


arykana.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!