Hozzávalók:

 

1 kg alma (bármilyen fajta)
20 dkg méz
+ 10 dkg méz/liter ecet
2 g élesztő
4 dkg száraz (valódi) barna kenyér


Az almát mossuk meg, vágjuk ki a magházát, majd reszeljük le. 1 liter vizet, 8 dl almareszeléket egy 3 literes edénybe tesszük és hozzákeverjük az élesztőt, a mézet és a tördelt kenyeret. Szobahőmérsékleten 10 napig kell fedetlenül érlelni. Érés után jól át kell szűrni, a így nyert léhez további 10 dkg mézet kell keverni.

 Az üveget le kell zárni és másfél hónapig kell érlelni az ecetet. A pihentetés urán csak akkor kell áttölteni másik edénybe, ha túl sűrű és zavaros. Felhasználásig bedugaszolva, sötét, hűvös helyen kell tárolni.

 

Almaecet készítése házilag

Az alma héját kisebb darabokra vágjuk, és beletesszük egy nagyobb, öblös befőttesüvegbe úgy, hogy az almahéj négy ujjnyi vastagságban borítsa be az üveg alját. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy négy ujjnyira ellepje az almahéjat. A víz mennyiségének megfelelő tizedannyi cukrot szórunk rá - tehát 1 liter víz esetében 10 dkg cukrot.
Ritka szövésű tüllel vagy kilyuggatott papírral lekötjük és meleg helyen tíz napig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, hagyjuk leülepedni, majd ismét kisebb üvegekbe szűrjük. Jól lezárva, hűtőszekrénybe téve igen sokáig eláll.

 

érdemes ugyanezzel a módszerrel ananászból is elkészíteni.

Ismert, hogy az alma igen értékes táplálék, amelyet a szakirodalom az ideális táplálékok közé sorol. Az alma „bioenergia" bombának számít, mert olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a: vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok, valamint jelentős ballaszt anyagok.

 

 

Aki legalább egy almát megeszik naponta, az sokkal kisebb valószínűséggel kap végzetes szívinfarktust, és egyes vesedaganatok kialakulásának is kisebb a valószínűsége - a fent említett anyag ugyanis gátolja a vérrögképződést is.

Gyomor- és emésztési problémákra:
Tegyél egy kávéskanálnyi almaecetet egy pohár vízbe, reggel idd meg (öt percenként kis kanalanként adagolva). Emésztésed könnyűvé válik, és olyan ételeket is ehetsz majd, amelyekre korábban gondolni sem mertél.

Az egyik egészségügyi szakfolyóirat szerint az almaecetet nem csak inni jó, de talán még hasznosabb, ha masszírozásra használjuk. Az almaecetes masszázs oxigénnel telíti a szöveteket, feszesíti az izmokat és így laposabbá válik a has.


Frissítőként:
Négy kanálnyi mézhez adj egy kanálnyi almacetet - hatására fáradtságod tovatűnik.

A fényes hajért:
Keverj egy evőkanállal öt csepp teacserjeolajhoz, öntsd egy kancsó meleg vízbe, majd frissen mosott hajat ezzel a keverékkel öblítsd le. Hajad nemcsak, hogy csillogóbb, de fésülhetőbb és erőteljesebb is lesz.

 

vissza a címoldalra

E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


arykana.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!